Cena hleba niža za 15 posto

Bez autora
Jul 21 2011

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede izmenu Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna “T-500”. Na osnovu ove uredbe, pre današnje izmene, cena vekne hleba “sava” od 500 grama nije mogla biti veća od 54,22 dinara, dok njenom izmenom cena ne može biti viša od 45,97 dinara, što je manje za 15 posto.Prema podacima Unije pekara Srbije i Instituta za ekonomiku poljoprivrede, učešće cene brašna u proizvođačkoj ceni hleba iznosi približno 50 posto.

Cena hleba niža za 15 postoVlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede izmenu Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna “T-500”.

Na osnovu ove uredbe, pre današnje izmene, cena vekne hleba “sava” od 500 grama nije mogla biti veća od 54,22 dinara, dok njenom izmenom cena ne može biti viša od 45,97 dinara, što je manje za 15 posto.

Prema podacima Unije pekara Srbije i Instituta za ekonomiku poljoprivrede, učešće cene brašna u proizvođačkoj ceni hleba iznosi približno 50 posto. Pošto je cena brašna sada niža za oko 26 posto, preračunata je proizvođačka cena hleba do 39 dinara za veknu od 500 grama na osnovu novih cena pšenice i brašna, poštujući paritet uspostavljen na tržištu pre donošenja ove uredbe, 1. aprila 2011. godine.

Cilj izmene ove uredbe je praćenje stanja na tržištu brašna i hleba kako bi se obezbedilo očuvanje standarda građana i ravnomerno snabdevanje stanovništva osnovnim vrstama hleba.

Pomenuta izmena stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”, a primenjuje se do 30. septembra 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik